ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ :

Α)

4 κ.σ. μουστάρδα
4 κ.σ. μέλι
100 ml σάλτσα σόγιας
50 ml ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
4 κ.γ. θυμάρι ξερό
4 κ.γ. ρίγανη
2 κ.σ. πασατέμπο καθαρισμένο
2 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
3 κ.γ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή
2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Β)

150 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από δύο ακέρωτα πορτοκάλια
χυμό από δύο πορτοκάλια
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Γ)

2 κ.σ. μουστάρδα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

1 κ.γ. κάρι

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη

Δ)

1 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. τσίλι σκόνη
1/4 κ.γ. κουρκουμά

. Μαρινάδα με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2. Μαρινάδα με κύμινο και κανέλα

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ξύσμα από ένα lime
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

3. Μαρινάδα με γιαούρτι και κόλιανδρο

  • 100g γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

ΧΟΙΡΙΝΟ :

Α)

150 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. χυμό λεμονιού
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
2 σκ. σκόρδο, σπασμένες
1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
1 κ.σ. θυμάρι, αποξηραμένο

Β)

250 γρ. αλάτι, χονδρό

100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι

1 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. ρίγανη

1 κ.γ. πιπέρι

3-4 κλ. δεντρολίβανο

1 κ.σ. θυμάρι

5 κ.σ. ελαιόλαδο

Γ)

100 γρ. κέτσαπ
1 κ.γ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 ½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
Χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκαλί
2 κλαδάκια θυμάρι ή λεμονοθύμαρο
200 ml ξύδι βαλσαμικό
3 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ. ροζ πιπέρι
1 πιπεριά κόκκινη γλυκιά ψιλοκομμένη
1 κ.γ. αλάτι
60 ml ηλιέλαιο

1. Μαρινάδα με κρασί και κόλιανδρο

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου
  • 1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι σε κόκκους

2. Μαρινάδα με πορτοκάλι και μέλι

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 3. Μαρινάδα με μπύρα και κρεμμύδι

  • 1 ποτήρι μπύρα
  • 2 κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

4. Μαρινάδα με ρίγανη και μαϊντανό

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
  • 1 κουταλιά του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

ΜΟΣΧΑΡΙ :

Α)

1 φλ. λάιμ
Ξύσμα από 2 λάιμ
2 κ.σ. δυόσμο
2 κ.σ. θυμάρι
2 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. δενδρολίβανο
1/2 φλ. ξύδι βαλσαμικό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.γ αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι

Β)

125 ml. σάλτσα σόγιας
50 γρ. λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ. χυμό λεμονιού φρέσκο
4 κ.σ. νερό
1 κ.γ. πιπεριά καυτερή πράσινη πολύ ψιλοκομμένη
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Γ)

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
4 μικρά κρεμμύδια φρέσκα (μόνο το πράσινο μέρος)
4 φύλλα δάφνης κομμένα
2 λεμόνια ψιλοκομμένα μαζί με τη φλούδα
2 κ.γ. λιωμένο βούτυρο
Αλάτι θαλασσινό
Πιπέρι πράσινο
2 κ.σ. ελαιόλαδο

ΑΡΝΙ :

1. Μαρινάδα με θυμάρι, σκόρδο και κρεμμύδι

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο θυμάρι
  • Χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού

2. Μαρινάδα με μέντα και λεμόνι

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
  • Χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού

3. Μαρινάδα με γιαούρτι και φασκόμηλο

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 100γρ γιαούρτι
  • 3 κλωναράκια φασκόμηλο
Share
επάνω