Αριθμ. 464/92592 – ΦΕΚ Β 2111 – 01.08.2014

 

Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας παρασκευαστηρίου καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων (κρεοπωλείων).

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
αποφασίζουμε:

 

Άρθρο 1
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων καταχώρησης και λειτουργίας των παρασκευαστηρίων καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων (κρεοπωλείων).

 

Άρθρο 2
Καταχώρηση
1. Ως Αρμόδια Αρχή για την καταχώρηση των παρασκευαστηρίων κρεοπωλείου ορίζεται η κτηνιατρική αρχή της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή, κατά περίπτωση, της οικείας Περιφέρειας (ΑΑ).

 

2. Για την καταχώρηση παρασκευαστηρίου κρεοπωλείου, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να διαθέτει άδεια λειτουργίας κρεοπωλείου από τον οικείο Δήμο.

 

3. Για την καταχώρηση ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση στην ΑΑ, η οποία συνοδεύεται από:

 

– Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας του καταστήματος λιανικής πώλησης.

 

– Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) του κρεοπωλείου και του παρασκευαστηρίου κρεοπωλείου με λεπτομερή απεικόνιση τοποθέτησης του εξοπλισμού και των συσκευών.

 

– Βεβαίωση από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος του υπεύθυνου του παρασκευαστηρίου κρεοπωλείου.

 

Μετά την υποβολή της αίτησης με τα σχετικά δικαιολογητικά η Αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή πραγματοποιεί αυτοψία, όπου απαιτείται, για την καταχώρηση σε μητρώο.

 

Άρθρο 3
Διαμόρφωση χώρου και εξοπλισμός
1. Το παρασκευαστήριο κρεοπωλείου πρέπει να αποτελεί χώρο κύριας χρήσης του καταστήματος λιανικής πώλησης κρεάτων.

 

2. Ο διαχωρισμός των εργασιών μεταξύ του παρασκευαστηρίου κρεοπωλείου και του καταστήματος λιανικής πώλησης γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1α της υποπαραγράφου ΣΤ.9 του άρθρου 1 του Νόμου 4254/2014 (Α΄ 85).

 

3. Στο χώρο του παρασκευαστηρίου κρεοπωλείου πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για την διενέργεια των εργασιών που πραγματοποιούνται σε αυτό.

 

4. Όταν τα παρασκευαστήρια κρεοπωλείου χρησιμοποιούν κρέας πουλερικών, όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το χειρισμό του κρέατος πουλερικών.

 

Άρθρο 4
Παραγόμενα προϊόντα
1. Τα παρασκευαστήρια κρεοπωλείου επιτρέπεται να παράγουν μόνο παρασκευάσματα κρέατος σύμφωνα με την παρ. 1β της υποπαραγράφου ΣΤ.9 του άρθρου 1 του Νόμου 4254/2014 (Α΄ 85).

 

2. Η ημερήσια παραγόμενη ποσότητα των παρασκευασμάτων της παρ. 1 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% της ποσότητας του κρέατος που διακινεί ημερησίως το κρεοπωλείο και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 100 κιλά. Κατ’ εξαίρεση, δέκα (10) ημέρες πριν και δέκα (10) ημέρες μετά την ημερομηνία των Χριστουγέννων και του Πάσχα, η ημερήσια παραγόμενη ποσότητα παρασκευασμάτων μπορεί να ανέλθει στο 60% της ποσότητας του κρέατος που διακινεί ημερησίως το κρεοπωλείο και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 200 κιλά.

 

3. Δεν επιτρέπεται η κατάψυξη των παραγόμενων στο παρασκευαστήριο κρεοπωλείου προϊόντων.

 

Άρθρο 5
Διάθεση προϊόντων
1. Τα παραπάνω προϊόντα επιτρέπεται να πωλούνται εντός του Δήμου ή και όμορου Δήμου στον οποίο βρίσκεται το παρασκευαστήριο κρεοπωλείου.

 

2. Τα παρασκευάσματα κρέατος βρίσκονται σε ειδική προθήκη διάθεσης, που διαχωρίζει τα προϊόντα αυτά από τα άλλα προς πώληση κρέατα.

 

3. Κατά την πώληση των προϊόντων θα πρέπει αναγράφονται οι απαραίτητες ενδείξεις, που προβλέπονται από τον Καν. 1169/2011 όπως αυτός ισχύει.

 

Άρθρο 6
Κυρώσεις
Όταν δεν τηρούνται οι παραπάνω απαιτήσεις, στον υπεύθυνο του παρασκευαστηρίου κρεοπωλείου, επιβάλλονται οι κυρώσεις του Νόμου 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄32).

 

Άρθρο 7
Κατάργηση διατάξεων
Από την έναρξη ισχύος της παρούσης παύει να ισχύει η αριθμ. 306272/2008 (B 1483/2008απόφασή μας. Οι υφιστάμενες άδειες ισχύουν, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι απαιτήσεις της παρούσης. Σε αντίθετη περίπτωση προσδιορίζεται, από την αρμόδια ελεγκτική αρχή, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ελλείψεων και επανεξετάζονται.

 

Άρθρο 8
Έναρξη ισχύος
Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Άρθρο 9
Δημοσίευση
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2014
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

————

 

Διατάξεις: (Έχοντας υπόψη:)
Α. Τις διατάξεις:
1. Του άρθρου 31, του Π.Δ. 79/2007 (Α΄ 95/3-5-2007) «Αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των Κανονισμών (ΕΚ) αριθμ. 178/2002, 852/2004, 853/2004, 854/2004 και 882/204 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, των επισήμων ελέγχων στα προϊόντα αυτά που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και τους κανόνες υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων και εναρμόνιση της κτηνιατρικής νομοθεσίας προς την αριθμ. 2004/41/ΕΚ Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».
2. Της 15523/2006 (Β΄ 1187/ 31-08-2006) κοινής υπουργικής απόφασης «Αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των Κανονισμών (ΕΚ) αριθμ. 178/2002, 852/2004, 853/2004, 854/2004 και 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και εναρμόνιση της Οδηγίας 2004/41/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».
3. Τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης με τίτλο «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών- ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)» (ΦΕΚ Β΄ 2044/22-8-2013).
4. Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (Α΄ 98).
5. Της αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 (Β΄ 2718/08-10-2012) υγειονομικής διάταξης περί Υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες διατάξεις.
6. Του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για την υγιεινή των τροφίμων (ΕΕ L 139)
7. Τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
8. Τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1169/2011 της Επιτροπής, της 25ης Οκτωβρίου 2011, σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές.
9. Του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
10. Του Κανονισμού 2073/2005, της Επιτροπής, περί μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφιμα.
11. Της υποπαραγράφου ΣΤ.9 του άρθρου 1 του Νόμου 4254/2014 (Α΄ 85).
12. Τον Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄ 32/11-02-2014) «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
13. Της αριθμ. Υ 478/ 10-07-2014 απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Π. Κουκουλόπουλο» (ΦΕΚ 1880 Β΄ 2014).
Β. Το γεγονός ότι από τη ρύθμιση αυτή δεν προκύπτει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

 

Το Κρεοπωλείο είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικού εμπορίου που ασκεί δραστηριότητες εμπορίου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων πάσης φύσεως . Επίσης εντός αυτού, σε διακριτούς μεταξύ τους χώρους και εφόσον αναφέρονται σαφώς στην άδεια του (μικτό κατάστημα) μπορούν να λειτουργούν παράλληλα

• Τμήμα παρακείμενου χώρου κρεοπωλείου όπου παρέχεται η δυνατότητα παρασκευής κρεατοσκευασμάτων τα οποία όμως πωλούνται μόνο στον χώρο του κρεοπωλείου
• Τμήμα έμψησης (παρασκευή έτοιμου φαγητού ψητού κρέατος)
• Τμήμα παντοπωλείου
• Τμήμα οπωροπωλείου

 

Η άδεια ίδρυσης- γνωστοποίηση και λειτουργίας Καταστήματος Κρεοπωλείου εκδίδεται από τον οικείο Δήμο στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται.

 

Νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία Κρεοπωλείου

 

    • Η ίδρυση και η λειτουργία Κρεοπωλείου διέπεται από ένα ευρύ νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τους κανόνες υγιεινής, τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων του καθώς και ζητήματα πολεοδομικής υφής. Για του λόγους αυτούς απαιτείται πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες της μίσθωσης ενός καταστήματος καθώς και της έκδοσης της άδειας να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του κτηρίου που προορίζεται να γίνει Κρεοπωλείο.

      Τα Κρεοπωλεία επιτρέπεται να ιδρυθούν σε περιοχές όπου σαφώς προβλέπεται από τις ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια η χρήση Καταστήματος (Κατηγορία Η ) σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό.Τα Κρεοπωλεία μπορούν να εγκατασταθούν σε κτήρια που στην οικοδομική τους άδεια είναι χαρακτηρισμένα ως καταστήματα.

      Σε ότι αφορά τα Κρεοπωλεία απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία και προσοχή στον σχεδιασμό, την διαρρύθμιση και τις τεχνικές προδιαγραφές των χώρων τους καθώς θα πρέπει εκτός από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας (Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες διατάξεις -Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 47829/ΦΕΚ 2161Β/2017) να τηρούνται τόσο οι απαιτήσεις που προσδιορίζονται από τους ΟΔΗΓΟΥΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ που έχουν εκδοθεί από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) όσο και από τις 7 αρχές του HACCP σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού 852/2004 ανεξάρτητα από το μέγεθος και το είδος τους.

 

    • Διαδικασία για την άδεια λειτουργίας Κρεοπωλείου
        • 1η Φάση – Στάδιο ίδρυσης

          Για την ίδρυση Κρεοπωλείου υποβάλλονται στον οικείο δήμο τα εξής δικαιολογητικά:

          • Αίτηση − Υπεύθυνη Δήλωση σύμφωνα με το υπόδειγμα A του παραρτήματος Α της Υ.Α Αριθμ. οικ 16228/ΦΕΚ 1723Β/2017 .
          • Εφόσον το κατάστημα στεγάζεται σε χώρο οριζόντιας ιδιοκτησίας, με την αίτηση συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου, στην οποία δηλώνει ότι ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν απαγορεύει τη χρήση του χώρου για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος. Ελλείψει κανονισμού, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του χώρου, στον οποίο θα εγκατασταθεί το κατάστημα, στην οποία δηλώνεται ότι δεν υφίσταται κανονισμός της πολυκατοικίας. Σε περίπτωση που η υπεύθυνη δήλωση κριθεί αναληθής, ανακαλείται η χορηγηθείσα βεβαίωση.
            • Η αρμόδια για τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Υπηρεσία του Δήμου διερευνά αρμοδίως τις υφιστάμενες χρήσεις γης και τυχόν άλλους περιορισμούς που τίθενται στην κείμενη νομοθεσία ή σε κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου, οι οποίες έχουν ημερομηνία δημοσίευσης προγενέστερη του αιτήματος για την έκδοση της βεβαίωσης και χορηγεί, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, τη σχετική βεβαίωση. Η βεβαίωση χορηγείται εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την υπηρεσία του Δήμου και ισχύει για πέντε μήνες εντός των οποίων θα πρέπει να έχει υποβληθεί η γνωστοποίηση.

 

2η Φάση – χορήγηση άδειας λειτουργίας – γνωστοποίηση

Όταν η κατασκευή του καταστήματος έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της και το κατάστημα είναι έτοιμο για λειτουργία γίνεται καταχώρηση γνωστοποίησης λειτουργίας του Καταστήματος στο ηλεκτρονικά στο σύστημα notifybusiness σύμφωνα με το Παράρτημα Β της Υ.Α αρ.οικ 16228/ΦΕΚ 1723Β/2017 αφού πρώτα πληρωθεί στο Δήμο το απαιτούμενο παράβολο . Στην γνωστοποίηση περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες της ασκούμενης δραστηριότητας και οι τυχόν εγκρίσεις, πιστοποιητικά ή άλλα δικαιολογητικά που έχει λάβει το κατάστημα ( βεβαίωση της Υπηρεσίας του Δήμου για την εγκατάσταση της δραστηριότητας στη συγκεκριμένη θέση, πιστοποιητικό πυρασφάλειας, άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου εφόσον υπάρχει, άδεια χρήσης φυσικού αερίου εφόσον υπάρχει.

Ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να ξεκινήσει νομίμως την λειτουργία του καταστήματος εάν δεν έχει πληρώσει το σχετικό παράβολο και δεν έχει γίνει η καταχώρηση γνωστοποίησης λειτουργίας του Καταστήματος στο ηλεκτρονικά στο σύστημα notifybusiness . Από την στιγμή που πληρωθεί το παράβολο και γίνει η καταχώρηση το κατάστημα μπορεί να λειτουργεί νόμιμα.

Ο Δήμος εν συνεχεία κοινοποιεί τη γνωστοποίηση εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, στην οικεία υπηρεσία δόμησης, την υγειονομική υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία, την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Ελληνική Αστυνομία.

 

    • Μελέτες, σχέδια και δικαιολογητικά που πρέπει να τηρούνται στην εγκατάσταση του Κρεοπωλείου
        • Κανένα από τα απαιτούμενα σύμφωνα με το νόμο δικαιολογητικά, μελέτες , σχέδια, εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις άλλων φορέων δεν κατατίθεται στην αρμόδιο Δήμο αλλά παραμένουν σε φάκελο που διατηρεί η εκάστοτε επιχείρηση προς επίδειξη σε κάθε έλεγχο.

          Κατά την διάρκεια λειτουργίας της δραστηριότητας του καταστήματος, θα πρέπει να τηρούνται σε φάκελο, ο οποίος θα πρέπει να να βρίσκεται πάντα στην εγκατάσταση του καταστήματος και ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής έγγραφα, τον οποία οφείλει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης του καταστήματος να επιδεικνύει σε όλες τις αρμόδιες αρχές, οι εξής Μελέτες, Σχέδια και δικαιολογητικά.

          • Το αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης με συνημμένο απλό αντίγραφο του σώματος της γνωστοποίησης.
          • Σχεδιάγραμμα του καταστήματος σε κλίμακα που αναφέρεται ρητά επί του σχεδίου, στο οποίο θα αποτυπώνονται όλοι οι χώροι του καταστήματος με τα αντίστοιχα τ.μ. των επιμέρους χώρων, περιλαμβανομένων και αυτών που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου (π.χ. χώροι υγιεινής για Α.Μ.Ε.Α.), με βεβαίωση μηχανικού ότι πληρούνται οι κτιριολογικές προϋποθέσεις και υποχρεώσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για το κατάστημα, ότι πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης, ότι ο χώρος είναι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη χρήση σύμφωνα με τον Οικοδομικό και τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, τις προϋποθέσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας, καθώς και των εκάστοτε ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων, καθώς και περιγραφή αναλυτικά των νομιμοποιητικών στοιχείων του καταστήματος (π.χ. άδεια δόμησης, τυχόν αναθεωρήσεις αυτής, δήλωση αυθαιρέτου, εξαίρεση από κατεδάφιση, ενημέρωση φακέλου άδειας δόμησης, προϋφιστάμενο κτίριο του 1955 κ.λπ.). Η κάτοψη θα συνοδεύεται από αντίγραφα των στοιχείων νομιμότητας του χώρου, στα οποία αναφέρεται (π.χ. άδεια δόμησης, δήλωση αυθαιρέτου με τις εκάστοτε περί αυθαιρέτων διατάξεις, απόφαση εξαίρεσης από κατεδάφιση, βεβαίωση παλαιότητας κ.λπ.). Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή άλλου εγγράφου (σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας, φωτοαντίγραφο ισχύουσας άδειας διαμονής κ.λ.π).
          • Βεβαίωση της αρμόδιας για την οδό υπηρεσίας, ότι οι εργασίες κυκλοφοριακής σύνδεσης εκτελέσθηκαν πλήρως και σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια ή έγκριση εισόδου – εξόδου, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει η εγκατάσταση (άρθρα 32 παρ. 1 και 39 του β.δ.465/1970, όπως ισχύουν, αντίστοιχα), εφόσον απαιτείται.
          • Πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας (πυρασφάλειας, εφόσον απαιτείται. Σε περίπτωση μη απαίτησης πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας (πυρασφάλειας), τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία θα αποτυπώνονται στα σχέδια κάτοψης ή σε ξεχωριστό σχέδιο κάτοψης που θα τηρείται στο φάκελο της επιχείρησης στην έδρα αυτής, στον οποίο θα τηρείται και το βιβλίο ελέγχου, συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας.
          • Υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Δ της Υ.Α αρ.οικ 16228/ΦΕΚ 1723Β/2017 του υγειονομικώς υπευθύνου του καταστήματος, με την οποία αποδέχεται τον διορισμό του (στην περίπτωση που ο γνωστοποιών είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον υπεύθυνο του καταστήματος.
          • Το προβλεπόμενο παράβολο σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση οικ. 61167/17-12-2007 (ΦΕΚ 243/Β/2007) ή φωτοαντίγραφο του αποδεικτικού κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό που υποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό ΕΚΕ (ERMIS-EUGO) όπως αυτό δηλώνεται στην ανωτέρω γνωστοποίηση.
          • Την βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ και το ΦΕΚ κήρυξης μνημείου, εφόσον απαιτείται.
          • Την άδεια χρήσης φυσικού αερίου εφόσον το κατάστημα χρησιμοποιεί για τις λειτουργικές του ανάγκες φυσικό αέριο.
          • Την μελέτη εγκατάστασης υγραερίου σύμφωνα με τον Κανονισμό Υγραερίου καθώς και την έγκριση αυτής από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία σε περίπτωση που το κατάστημα διαθέτει για τις λειτουργικές του ανάγκες εγκατάσταση υγραερίου που περιλαμβάνει είτε δεξαμενή υγραερίου είτε συστοιχία φιαλών υγραερίου με αριθμό φιαλών μεγαλύτερο από 4 και συνολική αποθηκευόμενη ποσότητα υγραερίου μεγαλύτερη από τα 100 Kg
          • Μελέτη εγκατάστασης συστήματος απαγωγής καπναερίων φούσκας επαγγελματικής κουζίνας ή μαγειρείων εφόσον υπάρχει κάτι τέτοιο στο κατάστημα.
            • Εφόσον το κατάστημα είναι επιχείρηση τροφίμων ή ποτών κατά την έννοια της Υγειονομικής Νομοθεσίας θα πρέπει να πληροί επιπροσθέτως τους όρους της υγειονομικής διάταξης ΚΥΑ Αριθ.Υ1γ/Γ.Π/οικ 47829/ΦΕΚ 2161Β/2017 και να τηρεί τα προβλεπόμενα αρχεία, τα οποία θα επιδεικνύονται κατά τον υγειονομικό έλεγχο της επιχείρησης. Τα διαγράμματα ροής, καθώς και η περιγραφική έκθεση θα συντάσσονται από αρμόδιο επιστήμονα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παραπάνω αναφερόμενη υγειονομική διάταξη (Υγιεινολόγο, Τεχνολόγο Τροφίμων, Χημικό ή Χημικό Μηχανικό κ.λ.π)

 

 

Share
επάνω