Μεγάλη προσοχή απαιτείται στην αγορά και τη συντήρηση κρεάτων στο ψυγείο και στην κατάψυξη. Η συντήρηση στο ψυγείο , το κρέας στην κατάψυξη , το σωστό ξεπάγωμα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Εξαρτάται από το μέγεθος του κομματιού. Ένα μικρό κομμάτι κρέας γύρω στο 1 – 1,5 κιλό συντηρείται μέχρι 2 ημέρες, ενώ ένα μεγάλο πάνω από 2 κιλά , συντηρείται μέχρι 4 ημέρες μέσα σε μπολ με σχάρα , για να μη λιμνάζει στα υγρά του και πάντα με καπάκι , τοποθετημένο στο πιο κρύο κάτω κάτω ράφι του ψυγείου στους -2 βαθμούς .

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ :  Αντέχουν μόλις 1-2 ημέρες στο ψυγείο.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ : Αντέχουν μέχρι και 5 ημέρες στο ψυγείο.

ΧΟΙΡΙΝΟ : Αντέχει μέχρι και 5 ημέρες στο ψυγείο.

ΚΙΜΑΣ : Όλα τα αλεσμένα κρέατα  μπορούν να μείνουν στη συντήρηση μόλις 1-2 ημέρες.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ  

Ποτέ δεν αφήνουμε το νωπό κρέας εκτός ψυγείου , ούτε καν για ώρες. Η σταδιακή ανάπτυξη των βακτηριδίων στο ωμό κρέας, θα προκαλέσει αλλοίωση στο προϊόν και θα το καταστήσει επικίνδυνο.

ΚΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Συντηρείται πάντα στους -18 βαθμούς και για εύλογο χρονικό διάστημα . Προτιμότερο είναι να καταναλώνεται το πολύ σε 2 μήνες .

ΚΙΜΑΣ:

  • Βάζουμε τον κιμά  σε σακούλα αποθήκευσης
  • Πιέζουμε καλά έτσι ώστε να γίνει μια επίπεδη επιφάνεια , κλείνομε την σακούλα και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη . Με αυτόν τον τρόπο καταψύχεται και αποψύχεται πιο γρήγορα και ομοιόμορφα .

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ:

  • Τοποθετούμε λαδόκολλα πάνω σε κάθε μπιφτέκι ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους .
  • Τα βάζουμε σε σακούλα αποθήκευσης αφήνοντας χώρο μεταξύ τους και τα καταψύχουμε.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:

  • Όταν πρόκειται για τεμαχισμένο κοτόπουλο , τοποθετούμε τα κομμάτια σε σακούλα ή μεμβράνη, το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
  • Τυλίγουμε την σακούλα ή την μεμβράνη έτσι ώστε να είναι το ένα κομμάτι πάνω από το άλλο.

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ:

  • Τοποθετούμε τις μπριζόλες σε σακούλα ή μεμβράνη την μία δίπλα στην άλλη αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.

ΑΠΟΨΥΞΗ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Όταν ξεπαγώνουμε κρέας , το καταναλώνουμε άμεσα και δεν παγώνουμε ξανά.

ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

Απαγορεύεται να βάζουμε το κρέας από την κατάψυξη κατευθείαν στο φούρνο. Το κρέας όπως σιγά σιγά καταψύχθηκε και πάγωσε , με τον ίδιο τρόπο πρέπει σταδιακά να ξεπαγώσει. Και πρέπει να ξεπαγώσει σωστά στη συντήρηση του ψυγείου σταδιακά  και σιγά σιγά κι αυτό διότι η χαμηλή θερμοκρασία των 2 βαθμών που έχει η συντήρηση  , δεν επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν στην επιφάνεια του . Βάζουμε το κρέας σε ένα μεγάλο σκεύος , καλύπτουμε με καπάκι και το αφήνουμε να ξεπαγώσει τελείως. Ο  χρόνος απόψυξης , εξαρτάται από το μέγεθος του κρέατος. Ποτέ δεν βάζουμε το κρέας σε σκεύος με νερό σε θερμοκρασία δωματίου ούτε σε σκεύος με κρύο νερό  , γιατί αναπτύσσονται βακτήρια. Το κρέας που έχουμε αποψύξει πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες . Δεν αφήνουμε το κατεψυγμένο κρέας εκτεθειμένο όλη νύχτα σε κάποιον πάγκο.

Share
επάνω