Ο συνδυασμός εξαρτάται από τον τύπο του κρέατος ( λευκό ή κόκκινο) , την υφή του, την ηλικία του ζώου , τον τρόπο παρασκευής , το χρόνο ψησίματος , τη σάλτσα και τα καρυκεύματα .
Η επιλογή των κρασιών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον τρόπο παρασκευής του εδέσματος και τις συνοδευτικές σάλτσες.
Σάλτσα πικάντικη – κρασί δυνατό
Σάλτσα ελαφριά- κρασί φρουτώδες
Σάλτσα ξινή- κρασί λιπαρό.
Το κόκκινο κρέας είναι ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι οποίες συνδυάζονται άριστα με τις ταννίνες που περιέχει το κόκκινο κρασί.
Λίπος στο γεύμα και κόκκινο κρασί : Το κόκκινο κρασί περιέχει ταννίνες οι οποίες σβήνουν ευχάριστα την έντονη γεύση που έχει το λίπος στο γεύμα. Π.χ. Ψητό χοιρινό και κόκκινο κρασί.
Λίπος στο γεύμα και λευκό κρασί : Η οξύτητα που προσφέρει το φρέσκο λευκό κρασί σβήνει ευχάριστα την γεύση του λίπους από το στόμα . Π.χ. χοιρινό μπιφτέκι φούρνου με λευκό κρασί.
Οξύτητα στο γεύμα και κόκκινο κρασί : Η οξύτητα που αφήνει ένας τέτοιος συνδυασμός είναι αρκετά πικρή . Π.χ. μοσχάρι λεμονάτο και κόκκινο κρασί .
Έντονα μπαχαρικά στο γεύμα και οξύτητα στο κρασί : Ένα γεύμα με έντονη γεύση μπαχαρικών δεν μπορεί να συνδυαστεί με ένα όξινο κρασί καθώς η οξύτητα σε συνδυασμό με το αλκοόλ τονίζουν υπερβολικά την ήδη έντονη γεύση των μπαχαρικών του γεύματος. Π.χ. μπιφτέκι ψητό με κύμινο και ξηρό λευκό κρασί .
ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΕΑΤΑ
Βοδινό : Κόκκινα κρασιά δυνατά ή μεστά
Μοσχάρι: Κόκκινα κρασιά
Μοσχάρι γάλακτος: Λευκά πλούσια κρασιά ή ροζέ αρωματικά ή κόκκινα ελαφρά και αρωματικά.
Μοσχάρι κατσαρόλας : Κόκκινο πικάντικο και αρωματικό.
Filets mignons : Κόκκινο εκλεκτό κρασί.
Μοσχαράκι Μπουργκινιόν : Κόκκινο εκλεκτό κρασί.
Μοσχαράκι Στρογγανώφ: Κόκκινο μέτριο κρασί.
T- BONE STEAK : Κόκκινο μέτριο όπως ένα Cabernet Sauvignon.
Μπιφτέκι σε BURGER : Ερυθρό γεμάτο κρασί.
Αρνί: Κόκκινα κρασιά φινετσάτα και λεπτά
Αρνί γάλακτος: Λευκά πλούσια κρασιά ή ροζέ αρωματικά ή κόκκινα ελαφρά και αρωματικά.
Αρνί κατσαρόλας : Κόκκινο μέτριο κρασί .
Κατσίκι: Κόκκινα κρασιά φινετσάτα και λεπτά
Κατσίκι γάλακτος: Λευκά πλούσια κρασιά ή ροζέ αρωματικά ή κόκκινα ελαφρά και αρωματικά.
Χοιρινό : Κόκκινα κρασιά φινετσάτα και λεπτά
Ψαρονέφρι στη σχάρα : Λευκό με ξηροκαρπάτη γεύση.
ΜΑΥΡΑ ΚΡΕΑΤΑ:
Κυνήγι όπως αγριόχοιρος , ζαρκάδι κλπ: Ερυθρά παλαίωσης με εύρωστο σώμα και δυνατή γεύση , πλούσια σε αλκοολικούς βαθμούς.
Φτερωτό κυνήγι όπως φασιανοί, ορτύκια: Λεπτά κόκκινα κρασιά.
Πέρδικες , πάπιες κλπ: Δυνατά και εύρωστα εκλεκτά κόκκινα κρασιά , πλούσια σε άρωμα .
ΑΣΠΡΑ ΚΡΕΑΤΑ:
Ψητά πουλερικά όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα κλπ: Κόκκινα κομψά κρασιά ή λευκά ημίξερα κρασιά.
Κρασάτα πουλερικά: Κρασί της ίδιας οικογενείας του κρασιού που χρησιμοποιήθηκε στη σάλτσα.