Ο συνδυασμός εξαρτάται από τον τύπο του κρέατος ( λευκό ή κόκκινο) , την υφή του, την ηλικία του ζώου , τον τρόπο παρασκευής , το χρόνο ψησίματος , τη σάλτσα και τα καρυκεύματα .

Η επιλογή των κρασιών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον τρόπο παρασκευής του εδέσματος και τις συνοδευτικές σάλτσες.

Σάλτσα πικάντικη  – κρασί δυνατό

Σάλτσα ελαφριά- κρασί φρουτώδες

Σάλτσα ξινή- κρασί λιπαρό.

Το κόκκινο κρέας είναι ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι οποίες συνδυάζονται άριστα με τις ταννίνες που περιέχει το κόκκινο κρασί.

Λίπος στο γεύμα και κόκκινο κρασί : Το κόκκινο κρασί περιέχει ταννίνες οι οποίες σβήνουν ευχάριστα την έντονη γεύση που έχει το λίπος στο γεύμα. Π.χ. Ψητό χοιρινό και κόκκινο κρασί.

Λίπος στο γεύμα και λευκό κρασί : Η οξύτητα που προσφέρει το φρέσκο λευκό κρασί σβήνει ευχάριστα την γεύση του λίπους από το στόμα . Π.χ. χοιρινό μπιφτέκι φούρνου με λευκό κρασί.

Οξύτητα στο γεύμα και κόκκινο κρασί : Η οξύτητα που αφήνει ένας τέτοιος συνδυασμός είναι αρκετά πικρή . Π.χ. μοσχάρι λεμονάτο και κόκκινο κρασί .

Έντονα μπαχαρικά στο γεύμα και οξύτητα στο κρασί : Ένα  γεύμα με έντονη γεύση μπαχαρικών δεν μπορεί να συνδυαστεί με ένα όξινο κρασί καθώς η οξύτητα σε συνδυασμό με το αλκοόλ τονίζουν υπερβολικά την ήδη έντονη γεύση των μπαχαρικών του γεύματος. Π.χ. μπιφτέκι ψητό με κύμινο και ξηρό λευκό κρασί .

ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΕΑΤΑ

Βοδινό : Κόκκινα κρασιά δυνατά ή μεστά

Μοσχάρι: Κόκκινα κρασιά

Μοσχάρι γάλακτος: Λευκά πλούσια κρασιά ή ροζέ αρωματικά ή κόκκινα ελαφρά και αρωματικά.

Μοσχάρι κατσαρόλας : Κόκκινο πικάντικο και αρωματικό.

Filets mignons : Κόκκινο εκλεκτό κρασί.

Μοσχαράκι Μπουργκινιόν : Κόκκινο εκλεκτό κρασί.

Μοσχαράκι Στρογγανώφ: Κόκκινο μέτριο κρασί.

T- BONE STEAK : Κόκκινο μέτριο  όπως ένα  Cabernet Sauvignon.

Μπιφτέκι σε BURGER : Ερυθρό γεμάτο κρασί.

Αρνί: Κόκκινα κρασιά φινετσάτα και λεπτά 

Αρνί γάλακτος: Λευκά πλούσια κρασιά ή ροζέ αρωματικά ή κόκκινα ελαφρά και αρωματικά.

Αρνί κατσαρόλας : Κόκκινο μέτριο κρασί .

Κατσίκι: Κόκκινα κρασιά φινετσάτα και λεπτά

Κατσίκι γάλακτος: Λευκά πλούσια κρασιά ή ροζέ αρωματικά ή κόκκινα ελαφρά και αρωματικά.

Χοιρινό : Κόκκινα κρασιά φινετσάτα και λεπτά

Ψαρονέφρι στη σχάρα : Λευκό με ξηροκαρπάτη γεύση.

ΜΑΥΡΑ ΚΡΕΑΤΑ:

Κυνήγι όπως αγριόχοιρος , ζαρκάδι κλπ: Ερυθρά παλαίωσης με εύρωστο σώμα και δυνατή γεύση , πλούσια σε αλκοολικούς βαθμούς.

Φτερωτό κυνήγι όπως φασιανοί, ορτύκια: Λεπτά κόκκινα κρασιά.

Πέρδικες , πάπιες κλπ: Δυνατά και εύρωστα εκλεκτά κόκκινα κρασιά  , πλούσια σε άρωμα .

ΑΣΠΡΑ ΚΡΕΑΤΑ:

Ψητά πουλερικά όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα κλπ: Κόκκινα κομψά κρασιά ή λευκά ημίξερα κρασιά.

Κρασάτα πουλερικά: Κρασί της ίδιας οικογενείας του κρασιού που χρησιμοποιήθηκε στη σάλτσα.

Share
επάνω