Το κόκκινο κρέας είναι μια τροφή γεμάτη ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και παίζει σημαντικότατο ρόλο στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.  Όμως πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο!

Ως κόκκινο κρέας χαρακτηρίζεται το μοσχαρίσιο, το αιγοπρόβειο και το χοιρινό. Το χοιρινό είναι το πιο άπαχο, το αρνί το πιο λιπαρό και το μοσχάρι το πιο θρεπτικό κρέας. Πρόκειται για μια οικογένεια τροφών πλούσια σε χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη ειδικά για άτομα μικρής ηλικίας .

Πρωτεΐνες
Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, απαραίτητης για την υγεία των μυών, των οστών, των οργάνων και την κυκλοφορία του αίματος. Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο κρέας περιέχουν όλα τα αμινοξέα (λευκίνη, ισολευκίνη, μεθειονίνη, λυσίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη) τα οποία το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντικό για την ενδυνάμωση και ανανέωση του σώματος, παίζει θεμελιώδη ρόλο στην κυτταρική συντήρηση καθώς και στη γενικότερη υγεία και τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Σίδηρος
Το κόκκινο κρέας αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου, ενός συστατικού απαραίτητου για πολλές λειτουργίες του σώματός μας. Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο για την κυτταρική αναπνοή και το μεταβολισμό, την ανάπτυξη των νεύρων, το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, την επούλωση πληγών, ακόμα και τη σύνθεση του DNA. Χαρακτηριστικό επίσης της ποιότητας του σιδήρου στο κόκκινο κρέας είναι και το γεγονός ότι είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί από το σώμα από ό,τι ο σίδηρος που βρίσκεται σε φυτικές πηγές.

Ψευδάργυρος
Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο και σε εύκολα απορροφήσιμο ψευδάργυρο. Ένα μέταλλο ιδιαίτερα σημαντικό για υγιές δέρμα και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κρυολογημάτων και άλλων λοιμώξεων ενώ θωρακίζει τον οργανισμό.

Λιπαρά
Όπως οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες, έτσι και το λίπος είναι απαραίτητο στη διατροφή μας, για να μας γεμίζει με ενέργεια. Το λίπος αποτελείται από κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι συνήθως στερεά σε θερμοκρασία δωματίου και γενικά προέρχονται από ζωικές πηγές, κυρίως από το κόκκινο κρέας. Τα υψηλά επίπεδα του κορεσμένου λίπους στη διατροφή μπορεί να ανεβάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και έτσι να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.Αν με τη βοήθεια του κρεοπώλη αφαιρέσουμε όλο το ορατό λίπος σε ένα κομμάτι κρέας, το άπαχο βοδινό κρέας θα περιέχει περίπου 5% ενδομυϊκό λίπος, το άπαχο χοιρινό 4% και το άπαχο αρνάκι 8%.

Βοδινό & μοσχαρίσιο

Το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει 2.7mg σιδήρου ανά 100g και 4.1 mg ψευδαργύρου. Μια άπαχη μπριζόλα ψητή έχει 6γρ. λίπους ανά 100γρ, εκ των οποίων τα 2.5γρ. είναι κορεσμένο ενώ το ίδιο ακριβώς κομμάτι στο τηγάνι θα μας προσφέρει  13γρ. λίπους, εκ των οποίων τα 5γρ. είναι κορεσμένα.

Χοιρινό
Έχει πολύ λιγότερο λίπος, το οποίο είναι περιμετρικά των μυών και επομένως εύκολο να αφαιρεθεί. Μπορούμε με ένα καλό μαχαίρι να απομακρύνουμε πολύ μεγάλο ποσοστό από το λίπος στο χοιρινό κρέας, κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί στο μοσχαρίσιο, όπου το λίπος υπάρχει διηθημένο στο μυϊκό ιστό. Το άπαχο χοιρινό κρέας θεωρείται πλέον ένα εναλλακτικό λευκό. Είναι πηγή βιταμινών Α, Β, D, Ε και K. Περιέχει σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο. Περιέχει πολλά αμινοξέα. Έχει μικρά ποσοστά χοληστερίνης. Τα θρεπτικά συστατικά του αφομοιώνονται από τον οργανισμό κατά 80%.

Αιγοπρόβειο
Το αρνάκι περιέχει περίπου 210 θερμίδες/100γρ. με τις πρωτεΐνες του να είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Διαθέτει όλα τα βασικά αμινοξέα, βιταμίνες Β3, Β6 και Β12 καθώς και υψηλές συγκεντρώσεις σε σελήνιο και ψευδάργυρο.
Το κατσικάκι έχει λιγότερες θερμίδες, περίπου 110 στα 100γρ., περιέχει λιγότερα λιπαρά και μόλις το 10% από αυτά είναι κορεσμένα. Η χοληστερίνη του αγγίζει τα 75μg, περιέχει τις ίδιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου και καλίου από το αρνί.

Share
επάνω